Állandó kiállítások

3 állandó kiállítás várja a látogatókat

A Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény gazdag történeti és természettudományos gyűjteményi anyagát jelenleg három állandó kiállítás keretében tekinthetik meg a Kedves Látogatók.

Állandó kiállításaink mellett rendszeresen szervezünk időszaki kiállításokat is, külön erre a célra kialakított kiállítótermünkben. Ideiglenes kiállítótermünkben elsősorban komlói, illetve környékbeli művészek, gyűjtők munkáinak, gyűjteményeinek bemutatására törekszünk, azonban más vidékről érkező vendégkiállítókat is szívesen fogadunk.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, és szeretne kiállítóink sorába lépni, kérjük, a megadott elérhetőségek valamelyikén érdeklődjön a részletes feltételekről!

Állandó kiállításaink

Fejezetek Komló múltjából

A „Fejezetek Komló múltjából” című helytörténeti kiállítás a Városi Helytörténeti Múzeum pártszékházba való költözése után, 1993. szeptember 2-án nyílt meg. Az értékes helytörténeti, régészeti és néprajzi anyagot bemutató tárlatot nem kisebb személyiség adta át a közönségnek, mint Göncz Árpád köztársasági elnök.

A kiállítás hosszú ideig változatlan formában fogadta a látogatókat, az első jelentősebb fejlesztés a sporttörténeti kiállítóterem kialakítása volt 2011-ben. Ezt követően, 2015-ben láttunk neki a helytörténeti kiállítás felújításának, ami azóta is folyamatosan, kisebb szakaszokban, pályázati forrásokból zajlik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a hazai muzeális intézmények szakmai támogatására kiírt Kubinyi Ágoston Program keretében 2015-ben megtörtént a bányászati kiállító terem teljes felújítása és a kiállítási anyag bővítése és újrarendezése. Ugyancsak ebből a forrásból valósulhatott meg 2018-ban a komlói szénbányászat szellemi örökségét bemutató „Engel-terem” felújítása is, mely megújult formában ad otthont az egykori bányaigazgatók és -hivatalnokok irodabútorainak, valamint a Jánosi Engel Emléksaroknak.

e3
C (15)

Ezzel egy időben, saját forrásból tudtuk kialakítani a „Múltunk töredékei” című régészeti és történeti kiállítótermet, ahol a már korábban is látható római kori régészeti anyag mellett paleolitikumi, középkori és újkori leletanyag kerül bemutatásra. A kiállítás a pécsi Janus Pannonius Megyei Hatókörű Városi Múzeum Régészeti Osztály munkatársainak közreműködésével került átrendezésre, illetve kialakításra. Ezúton is köszönjük a tárgyak restaurálásában és a kiállítás berendezésében nyújtott segítségüket!

Szintén 2018-ban került kialakításra a „mesterségek terme”, mely nevezetes korabeli komlói mesteremberek tárgyi emlékeit mutatja be. Többszöri átrendezést és bővítést követően 2024-ben nyerte el ma is látható kialakítását a néprajzi kiállító terem, melyet mintegy kiegészítendő, újonnan hoztuk létre a mezőgazdasági kiállító termet, melyek megújult helyen, új tartalommal várják a látogatókat. Ez utóbbi kiállítások megújítását az épület felújításának keretében szintén fenntartói és saját forrásból tudtuk megoldani. A felújítások során fontos szempontnak tekintettük a múzeumpedagógiai hasznosíthatóság előtérbe helyezését.

Részlet a bányászati kiállító teremből és a komlói bányaigazgatók irodabútora

C (13)
C (10)

Paraszti konyha a néprajzi teremből és borbélyüzlet részlete a mesterségek terméből.

A Mecsek természetvilága

A Komlói Természettudományi Gyűjtemény 1990-es beköltözése az egykori pártszékházba tulajdonképpen elsőként biztosított lehetőséget arra, hogy a gazdag és értékes természettudományi szakanyagot állandó természettudományi kiállításon lehessen bemutatni a múzeumlátogatóknak.

A lehetőséget megragadva Fazekas Imre muzeológus színvonalas kiállítást tervezett, és rendezett be az emeleti körfolyosón. A kiállítási anyag összeválogatásában nagy szerepe volt Sütőné Szentai Mária és Soós Józsefné geológus technikusoknak is, míg az összeállított anyag szakmai lektorálását neves hazai szakemberek végezték.

„A Mecsek természeti képe” címet viselő állandó természettudományi kiállítás végül 1997-ben nyílt meg a nagyközönség előtt, s csaknem 25 éven át változatlan formában várta a látogatókat. A kiállítási anyag frissítése és felújítása végül két ütemben, a 2019. és 2020. évi Kubinyi Ágoston Program keretében valósulhatott meg. A teljes körű újra rendezést követően az emeleti aulában a Mecsek geológiai és paleontológiai leleteit bemutató kiállításrész, új térben kialakítva pedig a hegység jelenlegi élővilágát bemutató kiállításrész várja a látogatókat. Szintén e kiállítás részeként került berendezésre az ásványok színes világát bemutató, korábban önálló kiállításként működő kiállításrész is.

Az érdekes térkialakítás, és az interaktív elemek elhelyezése egyaránt jó alapot teremt mind a kiállítás önálló felfedezésére, mind pedig a múzeumi foglalkozások keretében való megismerésére.

A Mecsek természetvilága

A mecseki Jurassic Park és a Komlosaurus

„A mecseki Jurassic Park és a Komlosaurus” című új, állandó természettudományi kiállításunk 2017. október 11-től várja a látogatókat. A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a hazai muzeális intézmények szakmai támogatására kiírt Kubinyi Ágoston Program (2016) finanszírozásával valósulhatott meg. A kiállítás létrehozásában a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai voltak szakmai együttműködő partnereink.

A kiállítás központi eleme Magyarország elsőként felfedezett dinoszaurusza, a Komlosaurus carbonis életnagyságú szobra, illetve a jura időszaki környezet rekonstrukciója. A tárlat felvonultatja a Mecsekből származó jura időszaki növényi és állati fosszíliákat, kőzetet és a kőszén keletkezésének elemeit is. A bemutatott kövületek között olyan unikális darabok is láthatók, amelyek további kutatásoknak is tárgyát képezhetik a jövőben.

C (41)
C (46)

Jura időszaki fosszíliák és a Komlosaurus életnagyságú szobra a kiállításban

Múzeumpedagógia

Helytörténeti és természettudományi állandó kiállításainkhoz számos múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik, melyekre szeretettel várjuk az érdeklődő csoportokat valamennyi korosztályból!

Az egyes foglalkozások részletes leírását ITT  olvashatják!

B (114)
DSCN8936