Helytörténeti gyűjtemény

Több mint 10.000 feldolgozott műtárgy

A Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény helytörténeti gyűjteménye több mint 10.000 feldolgozott és csaknem további 3.000 még feldolgozásra váró műtárgyat őriz. Ez utóbbiak szakszerű feldolgozása szakember hiányában egyelőre sajnos még várat magára. A gyűjteményi anyag számos olyan műtárgyat foglal magába, melyek a város és a kistérség kiemelkedő történeti múltját, régészeti és néprajzi értékeit képviseli. Ezek közül kiemelendő az egykori komlói szénbányászathoz, bányaműveléshez kapcsolódó bányászati gyűjtemény.

A helytörténeti gyűjtemény anyagából 1993-ban állandó kiállítás nyílt az intézményben „Fejezetek Komló múltjából” címmel, mely jelenleg is megtekinthető. A kiállítást Göncz Árpád egykori köztársasági elnök nyitotta meg. Az elmúlt évek pályázati forrásainak (Kubinyi Ágoston Program) és fenntartónk, Komló Város Önkormányzata támogatásának köszönhetően helytörténeti kiállításunk csaknem teljesen megújulhatott. Mind tartalmilag, mind pedig minőségileg is átalakultak kiállítótereink, melyek remélhetőleg a mai múzeumlátogatók kívánalmainak megfelelően várják vendégeinket.

 

A gyűjteménnyel kapcsolatos kérdéseikkel, kérjük, keressenek minket bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Bányászat-történeti gyűjtemény

Bányászati emlékek a gyűjtemény anyagából

Bányászati emlékek a gyűjtemény anyagából

A helytörténeti gyűjtemény egyik legfontosabb részét a bányászat-történeti gyűjtemény képezi. Az itt található anyag döntő többsége egykori komlói és környékbeli bányászok, bányászcsaládok ajándékaként került a múzeumba. 

A gyűjteményben megtalálhatók bányászlámpák, kobakok, bányamentő készülékek, önmentő készülékek, a bányában használt műszerek, kulacsok, csákányok, lapátok és számos egyéb bányász-felszerelés. Fontos és értékes részét képezi a kollekciónak az 1934-ben készült Szent Borbálát ábrázoló bányász zászló, valamint a komlói bányaigazgatók mívesen faragott irodabútora.

Bányászat-történeti gyűjtemény

Néprajzi gyűjtemény

A bányászat-történeti gyűjtemény mellett a néprajzi és népművészeti kollekció képezi a helytörténeti gyűjtemény törzsanyagát. Emellett ez a kollekció az, amely teljes egészében a szűkebb értelemben vett Komlóról származik, és szintén a helyi lakók ajándékaként került a múzeumba.

A néprajzi-népművészeti gyűjtemény több ezer leltározott tárgyat foglal magába. Az anyag a bútorok (tulipános ládák, szökrönyök, konyhai és hálószobai szekrények, polcok, stb.), szőttesek (konyhai falvédők, baranyai hímzésminták, terítők, ruhák, stb.), kerámiák (köcsögök, vázák, dísztányérok, étkészletek, stb.), használati tárgyak (vasalók, petróleum lámpák, evőeszközök, főzési és sütési kelékek, stb.), régi mesterségek (fonás, szövés, cipész, asztalos, gyógyszerész) és a korabeli mezőgazdasághoz kapcsolódó tárgyak igen gazdag tárházát vonultatja fel, melynek nagy része a „Fejezetek Komló múltjából” c. állandó helytörténeti kiállításon is bemutatásra kerül.

Tulipános láda köcsögökkel a néprajzi kiállító teremben

Tulipános láda köcsögökkel
a néprajzi kiállító teremben

Néprajzi gyűjtemény

Numizmatikai gyűjtemény

Római kori pénzérmék a Komló környéki római villagazdaságokból

Római kori pénzérmék a numizmatikai gyűjtemény anyagából

A Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény helytörténeti szempontból igen jelentős numizmatikai gyűjteménnyel rendelkezik. A kollekció legrégebbi részét olyan IV. századi római kori érmék képviselik, melyek elsősorban a Komló környékén feltárt római villagazdaságok környékén, vagy az ásatási munkálatok során kerültek elő. A pénzérmék között ezen kívül néhány középkori és számos újkori darab is fellelhető a gyűjteményben.

A numizmatikai gyűjtemény jelentős hányadát képezi továbbá a szocialista rendszerhez kötődő érem-, plakett- és kitűző gyűjtemény. Ez a kollekció nem csak helyi illetőségű, hanem megyei és országos viszonylatban is jelentős darabokat foglal magába.

Fénykép- és képeslapgyűjtemény

A muzeális gyűjtemény alapításától kezdve kifejezetten gazdag fénykép-kollekcióval, összesen 5811 db leltározott és további kb. 3000 db még feldolgozásra váró fotóval rendelkezik.

A gyűjtemény elsődlegesen helytörténeti témájú fényképeket és negatívokat tartalmaz, melyek elsősorban a komlói fotóművészek és amatőr fotósok közbenjárásával kerültek a gyűjteménybe.

A város történetét végigkövető fényképek fontos és hiteles forrásai a helytörténet iránt érdeklődőknek, a gyűjtemény számos alkalommal nyújtott fotóanyagot különféle kiadványokhoz, előadásokhoz, bemutatókhoz.

Előzetes egyeztetést követően a fényképanyagba betekintést biztosítunk, a képekről szükség esetén digitális másolatot készítünk.

A régi, favázas Új-akna és első bányászai (1912-1913) - Árgyelán György kópiái

A régi, favázas Új-akna és első bányászai (1912-1913)
Árgyelán György kópiái

Fénykép- és képeslapgyűjtemény