A kiállításokról

3 izgalmas kiállítás várja a látogatókat az újonnan kialakított bemutató szinten

Őslények Baranyában

A Dél-Dunántúl első állandó őstörténeti kiállítása a Mecsek és a Villányi-hegység legfontosabb őslénytani felfedezéseit tárja a látogatók elé. A kiállítás négy központi dioráma köré szerveződik, melyek bemutatják a Villány térségében mintegy 245-230 millió éve virágzó sekélytengeri életközösséget, a 200 millió évvel ezelőtti mecseki alsó jura időszaki tengerparti mocsárerdei élővilágot, a világszinten is egyedülálló zengővárkonyi sekélytengeri hidrotermális élőhelyet, valamint a középső miocén (13-12 millió éve) mecseki szigettenger szubtrópusi jellegű növény- és állatvilágát.

Az interaktív és játékos elemekkel gazdagított kiállításban a legifjabbaktól az idősebb korosztályig mindenki találhat érdekességeket és újdonságokat, miközben végighalad a térség szempontjából jelentősnek tekinthető földtörténeti korokon.

e3
C (15)

Részlet az „Őslények Baranyában” kiállításból

Bányászattörténeti bemutatóhely

A látogatóközpont második tematikai egysége a komlói kőszénbányászat köré szerveződik. Az egyedi kialakítású kiállító tér a Mecsek geológiai felépítésétől kezdve az egykori bányászélet mindennapjain keresztül a mai Komló fejlődéséig olyan aspektusait igyekszik bemutatni a város életét mintegy 120 évig meghatározó szénbányászatnak, melyek az eddigi kiállításokon kevés hangsúlyt kaptak.

A digitális tartalmak a bővebb ismeretszerzést szolgálják, míg az interaktív elemek elsősorban a gyerekek számára teszik kézzel foghatóvá a hajdani bányászok sokszor nehéz és veszélyes munkáját.

e3
C (15)

Részlet az „Bányászattörténeti ” kiállításból

A jégkorszak világa

Jégkorszaki kiállításunk központi eleme az életnagyságú gyapjas mamutot és a rá vadászó ősembereket bemutató dioráma, mely hatalmas méretével rögtön magára vonzza a tekintetet.

A kiállítás sorra veszi Baranya vármegye legfontosabb pleisztocén feltárásait, felvonultatja a jégkorszaki állatok fosszíliáit és bemutatja a Komló környéki felső paleolit kovakő bányászat és szerszámkészítés emlékeit.

A tárlatot számos digitális és hagyományos interaktív elem teszi gazdagabbá, a vállalkozó szelleműek felölthetik az ősemberek ruháit, de akár egy valódi ásatásba is belekóstolhatnak.

e3
C (15)

Részlet az „A jégkorszak világa” kiállításból